Sunday, July 25, 2010

Ada Mata Lihat, Ada Telinga Dengar, Ada Mulut Diam!


KUCHING: Sikap tidak ambil peduli masyarakat, khususnya kalangan remaja yang menolak ajaran agama serta budaya masyarakat tempatan adalah antara faktor mendorong golongan itu melakukan maksiat dan kelahiran anak luar nikah.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Dr Mashitah Ibrahim, berkata sindrom negatif itu menyebabkan secara puratanya, seorang bayi luar nikah dilahirkan pada setiap 17 minit di negara ini.


Sambil menyifatkan perkembangan itu amat membimbangkan, Mashitah menegaskan, permasalahan itu menuntut semua pihak terutama ibu bapa, bekerjasama dan tidak menyerahkan tugas mendidik itu semata-mata kepada guru. “Jumlah 250,000 anak luar nikah yang tidak didaftarkan hasil statistik Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), jika kita pecahkan kepada purata bulanan, angkanya adalah 80,000 yang bersamaan dengan seorang bayi untuk setiap 17 minit (Berita Harian)

...................................................................................................................................................................


Jikalau seorang bayi luar nikah dilahirkan bagi setiap 17 minit, berapa pula jumlah pasangan luar nikah yang melakukan persetubuhan bagi setiap minit? Pening kepala memikirkannya. Ibu bapa yang mempunyai anak gadis memang bersebab untuk berasa bimbang setiap kali anak mereka keluar rumah. Entah apa yang dilakukan bersama rakan-rakan di luar. Jangan-jangan apabila pulang ke rumah membawa bersama benih anak luar nikah. Ibu bapa tidak lena tidur dibuatnya.


Kerana tiada pilihan lain, terdapat ibu bapa yang mengawal ketat pergerakan anak gadis mereka. Ini perkara yang baik. Pergerakan anak wajib diambil tahu dan dipantau agar pergerakan mereka tidak terkeluar dari batasan yang dibenarkan. Keluar dengan siapa, lelaki atau perempuan, berduaan atau berkumpulan, hendak ke mana, pergi buat apa dan pukul berapa balik harus diambil tahu. Ibu bapa juga tidak harus membenarkan anak gadis keluar pada waktu malam. Waktu malam syaitan gatal keluar berkeliaran, berbahaya kepada anak gadis.


Namun, kata orang hendak berbuat jahat tidak perlu menunggu malam. Siang pun boleh buat. Hendak berbuat tidak baik tidak payah keluar rumah, dalam rumah juga boleh dilakukannya. Sebagimana yang dilaporkan oleh sebuah akhbar beberapa bulan lepas, seorang gadis tidur dengan teman lelaki setiap malam di rumahnya tanpa disedari ibu bapanya. Teman lelakinya masuk melalui jendela pada awal malam dan balik menjelang pagi. Jadi, bukan mudah hendak mengawal anak-anak daripada melakukan kejahatan. Pakaikan cawat besi tentulah tidak praktikal kerana sekarang zaman IT. Cawat besi pun akan terkopak apabila hati sudah tidak tertahan.


Namun, jikalau kawalannya terlalu ketat, rimas anak-anak dibuatnya. Masakan tidaknya, setiap kali hendak keluar rumah, disoal oleh ibu bapa bagai penjenayah disiasat polis. Bukan setakat pertanyaan biasa, soalan remeh-temeh pun diajukan. Tercungap-cungap anak menjawabnya. Setelah kesemua soalan dijawab, disusuli pula dengan berpuluh-puluh pesanan, larangan dan nasihat sehingga sakit telinga. hampir pitam anak gadis dikerjakan ibu bapa setiap kali hendak keluar berjumpa kawan.


Bagaimana dengan anak gadis yang tinggal di asrama? Inilah persoalan yang memberatkan hati ibu bapa. Siapa yang mengawal pergerakan mereka? Pak Guard kerjanya mengawal keselamatan penghuni. Soal mencari keseronokan batin di luar bidang kuasa beliau. Sebab itulah agaknya terdapat penghuni asrama bergaul bebas tanpa batasan jantina, waktu dan tempat.


Misalnya, sebuah asrama sebuah kolej yang terletak di taman perumahan di Cheras, KL tidak pernah ada pengawal. Asrama tersebut terletak di tingkat atas rumah kedai. Penghuninya yang terdiri daripada gadis belasan tahun bebas pergi ke mana-mana pada waktu malam. Pada malam minggu mereka duduk berpasangan di kaki lima asrama, berpelukan dan bercium-ciuman. Ini bukan laporan dari sebuah akhbar, tetapi daripada mata kepala saya sendiri. Lazimnya saya pergi minum malam di sebuah Kopitiam bersebelahan dengan bangunan asrama itu dan akan terlihat aksi-aksi yang tidak sopan begitu. Perasaan malu langsung tiada. Hendak malu apa kerana kita tidak kenal mereka dan mereka tidak kenal kita. Terfikir juga ingin menegur, tetapi takut dikatakan menjaga tepi paha anak gadis orang.


Mempunyai anak gadis umpama membina tandas di depan rumah. Ini bukan saya yang kata, tetapi tertulis di dalam sebuah buku novel Sasterawan Negara. Ada benarnya, tetapi bukanlah semua. Ramai anak gadis yang baik-baik. Namun, pergaulan bebas sehingga melahirkan anak luar nikah umpama nila setitik, rosak susu sebelanga. Akibatnya, anak gadis yang baik-baik juga turut dipandang serong.


Isu persetubuhan dan anak luar nikah ini bukan sahaja membimbangkan ibu bapa yang mempunyai anak gadis. Ibu bapa yang mempunyai anak jantan juga risau. Semua ibu bapa menyimpan impian mempunyai menantu yang bermoral tinggi. Apabila sudah melahirkan anak luar nikah, sukarlah hendak dikatakan bermoral tinggi. Perihal kelapa ditebuk tupai dan bohsia menyebabkan ibu bapa berpesan kepasa anak jantan mereka agar berhati-hari mencari pasangan. Jodoh di tangan Tuhan, tetapi mata sendiri harus celik. Jangan sampai terpilih "mangkuk kosong" bekas makanan orang.


Kini isu "ibu muda" tanpa surat nikah pula menyusul. Bukanlah penting sangat pasal perawan atau tidak, tetapi persolan moral dan maruah tidak boleh dipandang enteng. Ramai keluarga yang mementingkan moral, maruah dan harga diri. Masyarakat juga memandang rendah dan hina terhadap gadis yang melahirkan anak luar nikah.


Jangan main ikut sedap sahaja. Sedapnya cuma sekejap, tetapi kesan buruknya membayangi kehidupan seumur hidup. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian sesen pun tidak laku. Bukan setakat ibunya mendapat malu, anak yang dilahirkan akan turut mendapat malu apabila dia besar dan tahu bahawa dia anak luar nikah.


Akan tetapi, mempersalahkan golongan Hawa semata-mata tidak adil. Golongan Adam juga harus dipertanggungjawabkan. Anak gadis tidak akan hamil seandainya tidak mendapat kerjasama daripada manusia yang bernama lelaki. Sekiranya remaja perempuan sahaja ditekankan perihal pendidikan agama, moral, maruah dan harga diri, sedangkan remaja lelaki masih dengan sikap liarnya, suka menggoda gadis dan hidup bertuhankan nafsu serakah, masyarakat tetap pincang. Gejala pergaulan bebas, persetubuhan haram, seks berkumpulan, rogol dan anak luar nikah mustahil dibendung. Ibu bapa yang mempunyai anak lelaki juga mesti memainkan peranan mendidik anak lelaki mereka. Mereka mesti diajarkan bertanggungjawab ke atas kesemua perbuatan mereka. Main lepas tangan selepas kenyang bukan anak jantan namanya.


Isu pergaulan bebas dan anak luar nikah harus ditangani dengan bijak oleh semua pihak. Masyarakat wajib jadi "mata" kepada ibu bapa. Ibu bapa pula harus berfikiran terbuka dan matang. Mereka tidak boleh menuduh orang lain menjaga tepi kain mereka apabila anak-anak mereka ditegur. Sikap menyebelahi anak sendiri hanya merugikan diri sendiri. Namun, sikap inilah yang menghalang masyarakat memainkan peranan sewajarnya. Oleh itu, ramai yang mengambil sikap berkecuali - ada mata lihat, ada telinga dengar dan ada mulut diam.
2 comments:

siti ajar bt yaakob said...

salam..saya ada mengajar pelajar tentang isu buang bayi, rupanya mrk lbh terbuka brkongsi pngalamn...jd bukannya mreka tidak memahami seks tetapi mrk tdk berupaya mengawalnya...so mcm mana nk kawal kebolehan mrka pd zaman yg IT ini..

Prasert E.C. said...

Saya tak menggalakkan remaja melakukan seks bebas, tetapi sekiranya mereka tak dapat kawal nafsu, "nasihatkan" mereka lakukannya dengan cara yang selamat, pakai kondom misalnya.

Persoalannya, kita segan memberi "nasihat" kerana takut dikatakan bersubahat dan menggalakkan seks bebas.

Bagi saya, seks bebas atau seks sebelum nikah memang salah dan berdosa, tapi tak "seteruk" mengandung dan membuang bayi yang bukan sahaja memalukan diri sendiri, bahkan ibu bapa juga.

Fikir-fikirkanlah.