Friday, March 26, 2010

Jangan Hanya Tahu Buat Bising!

Suara yang kuat menjerit belum tentu otak juga kuat berfikir.

Aku tidak bermaksud menuding guru kelas aku dahulu yang suka sangat menjerit-jerit. Pantang murid tertoleh ke jalan raya lewat jendela berdebu, walaupun sekelip mata, dia akan menjerit sehingga bergegar bumbung sekolah. Masakan murid tidak tertoleh ke jalan raya kerana sekolah aku terletak di laluan utama beras seludup dari Siam. Jalan Pengkalan Kubur - Kota Bharu amat terkenal dengan laluan seludup beras Siam. Bukan beras Siam yang jadi tumpuan kami, tetapi gelagat pemandu lori atau kereta beras seludup yang dikejar polis sekali-sekala, seperti adegan dalam TV.

Aku juga tidak bermaksud menuding kaum ibu yang selalu menjerit-jerit kepada anak kecilnya yang nakal. Ibu aku sendiri juga gemar menjerit-jerit. Malahan, jeritannya begitu mujarab mendisiplinkan anak-anak. Aku tak dapat bayangkan betapa ibu yang selalu menjerit-jerit sebenarnya melimpah dengan kasih sayang.

Bahkan aku tidak bermaksud menuding penjaga lembu di belakang kampung aku yang sering menempik lembu-lembunya. Degil sekali barangkali lembu-lembu tersebut sehingga memaksa tuannya menengking setiap hari.

Dan aku tidak bermaksud menuding mana-mana majikan yang mempunyai tabiat memandang bodoh orang gaji sendiri lalu dia akan memekik-mekik apabila berlaku sedikit kesilapan. Bagi mereka, orang bodoh memang patut dijerit-jerit agar bodohnya hilang.

Orang bilang, satu kepuasan apabila kita dapat menjerit kepada orang lain. Mungkin inilah puncanya kebanyakan orang yang bergelar tuan suka menjerit kepada hambanya; majikan kepada pekerja; orang besar kepada orang kecil; orang berpangkat tinggi kepada orang berpangkat kecil; ibu bapa kepada anak-anak; suami kepada isteri (atau isteri kepada suami) dan guru kepada murid. Seronoknya dapat menjerit kepada orang lain.

Bagaimana kalau orang menjerit kepada kita? Kalau orang itu "lebih besar" daripada kita, mungkin dapat kita terima kerana lumrah dunia orang kecil ibarat "tong sampah" tempat orang besar meludahkan perasaan. Bagaimana jikalau orang yang menjerit kepada kita adalah orang kecil? Atau orang yang berpangkat lebih rendah daripada kita?

Perkara begini sering terjadi apabila terdapat pekerja berpangkat biasa tetapi hubungannya dengan bos begitu intim. Dalam kata lain, bos memberi muka kepada dia. Entah seintim mana hubungan mereka, bukan urusan kita. Namun, dia sering menunjukkan kuasanya kepada rakan-rakan lain dengan meninggikan suara, menjerit atau memekik sesuka hati. Sikit-sikit menjerit-jerit. Meluat orang lain dibuatnya. Kalau ikutkan hati mahu digocoh-gocoh mukanya. Tetapi masakan boleh dilakukan begitu kerana dia sangat intim dengan bos. Bermusuh dengan dia bererti bermusuh dengan bos juga. Selagi boleh tahan, tahanlah. Jikalau tak boleh tahan, belah sajalah. Walaupun tak ramai pekerja biasa bernasib 'sebaik' ini, tetapi kehadirannya bisa memuntahdarahkan ramai orang.

Akhir kata, jadilah manusia yang tidak menjerit-jerit kepada orang lain, sama ada orang itu besar atau kecil, tua atau muda. Tidak baik berperangai seperti itu. Manusia dicipta bukan untuk dijerit-jerit.

Menjerit-jerit hanya membuat bising, membingitkan telinga dan membuakkan darah kemarahan. Tidak ada hasil kerja yang dapat diselesaikan dengan menjerit-jerit. Jerit pekik nilainya sama dengan kosong.

Di tempat kerja aku, terdapat 3 bos yang suka menjerit-jerit, termasuk menjerit sesama mereka. Maklumlah 3 bos ini berpangkat sama besar, sama tinggi dan sama bodoh. Mereka ingat mereka bijak, padahal sebenarnya bodoh - jenis bodoh tak boleh diajar. Akibatnya tiada seorang pekerja pun yang menghormati mereka. Di luar mengangguk, tetapi di dalam minta mereka cepat-cepat mati.

Anda tentu tak mahu orang di sekeliling anda mendoakan kematian anda!

2 comments:

ikan emas said...

...suker baca n3 ni...
penuh sindiran dan peringatan..

....mungkin insan tersebut menggunakan anugerah tuhan dengan ghairahnya sehingga nikmat itu menjadi seksaan dan menyakitkan insan lain..
..p/s: perenggan akhir tuu...syok la baca sb nk bgtau yg 2 org yg suka jerit@ kat ofc aku dah tak punya tempat di sini lagi !!!!

al-lavendari said...

saya tak suka dan tak pandai menjerit baik kepada orang bawah, rakan sekerja lebih2 lagi boss. kalau menjerit pun cuma kepada anak-anak kerana sayangkan mereka supaya besar nanti menjadi 'orang'.