Sunday, May 30, 2010

Sungai Tua Mengalir Lesu


Semalam hari Sabtu, aku memandu ke Sungai Tua, Ulu Yam. Dalam perjalanan, singgah sebentar di empangan, menikamati keindahan pemandangan tasik yang membisu, biru dan hening. Angin di tepi tasik mati. Panas meruap. Mentari bulan Mei memang menggigit. Beberapa orang kaki pancing kelihatan sabar menunggu ikan di tebing.

Aku bersama kamera DSLR - hobi baru - mengambil beberapa gambar pemandangan tasik yang terbentang. Hasilnya - bisa mentertawakan - aku tidak berupaya mengoperasikan kameraku sebaik mungkin bagi menghasilkan foto yang baik. Ah, orang baru ... hasilnya pun baru - tidak selumayan hasil profesional. Banyak sungguh yang harus dipelajari tentang DSLR dan seni fotografi ni!

Tiba di Sungai Tua, awan mendung mula berarakan di langit kelabu. Angin yang mati di tasik mula hidup. Dari satu sudut aku ralit memerhatikan seorang kanak-kanak makan ais krim. Aku turut mencuba. Hmm... memang sedap ais krim ketika cuaca panas.

Selepas bayar RM1.00 bagi hutan lipur yang tiada apa-apa yang menarik - kecuali air Sungai Tua; betul-betul tua - mengalir lesu di celah-celah batu yang berlumut. Dinginnya menikam tulang apabila berendam di dalam air yang jernih dan sejuk itu. Orang dewasa dan kanak-kanak bermandi keriangan. Sepasang merpati aku lihat bercumbu-cumbuan di sebalik pokok.

Di sana sini kelihatan khemah yang didirikan oleh pengunjung. Asap BBQ menyelubungi pusat rekreasi. Bau daging bakar tersebar luas.

Untuk ke seberang sana, aku terpaksa melalui jambatan gantung usang yang bergoyang-goyang. Papan lantainya pula sudah reput dan ada yang telah patah. Berbahaya sekali. Namun, pengunjung tiada pilihan. Mereka terpaksa menggunakan jambatan gantung kerana 'rest room'nya terletak di sebelah sana.

Tidak sampai satu jam, aku meninggalkan Sungai Tua untuk pulang ke KL.


1 comment:

ikan emas said...

walaupun sungainya tua
airnya mengalir lesu

tp ada juga yg datang menjenguk..

terisi juga la masa cuti tuu..